Acest website este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății rezidenți în România
Menu
Close
Menu
Close
EMBLAVEO® a fost bine tolerat, fără noi constatări privind siguranța în cadrul studiilor de fază 2 și fază 3.1-5
Profilul general de siguranță este în concordanță cu cel al aztreonamului în monoterapie.1-6
Cele mai frecvente reacții adverse la medicamente (RAM) la pacienții tratați cu EMBLAVEO® au fost:1
Anemia: 6.9%
Diareea: 6.2%
Creșterea alanin aminotransferazei (ALT): 6.2%
Creșterea aspartat aminotransferazei (AST): 5.2%
Hipersensibilitate la substanțele active sau la oricare dintre excipienți.
Hipersensibilitate severă (de exemplu, reacție anafilactică, reacții cutanate severe) la oricare alt tip de antibiotic beta-lactamic (de exemplu, peniciline, cefalosporine sau carbapeneme).
Înainte de inițierea tratamentului, trebuie stabilit dacă pacientul are antecedente de reacții de
hipersensibilitate la aztreonam sau la alte medicamente beta-lactamice. EMBLAVEO® este contraindicat la pacienții care au antecedente de reacții de hipersensibilitate severe la orice antibiotic beta-lactamic. În plus, trebuie luate măsuri de precauție atunci când se administrează aztreonam/avibactam la pacienți cu orice alt tip de reacție de hipersensibilitate la alte medicamente beta-lactamice în antecedente. În caz de reacții de hipersensibilitate severe, EMBLAVEO® trebuie întrerupt imediat și trebuie inițiate măsuri de urgență adecvate.
Utilizarea EMBLAVEO pentru a trata pacienți cu IIAc, PDS, inclusiv PAV și ITUc, inclusiv pielonefrită, se bazează pe experiența cu avibactam în monoterapie, analizele de farmacocinetică-farmacodinamică cu EMBLAVEO® și pe datele limitate din studiul clinic
randomizat la 422 de pacienți adulți cu IIAc sau PDS/PAV.
Utilizarea EMBLAVEO® pentru a trata infecții cauzate de microorganisme aerobe Gram-negative la pacienții adulți cu opțiuni limitate de tratament se bazează pe analiza de farmacocinetică/farmacodinamică pentru EMBLAVEO® și pe datele limitate din studiul clinic randomizat la 422 de pacienți adulți cu IIAc sau PDS/PAV (dintre care 17 pacienți cu organisme rezistente la carbapeneme [rezistente la meropenem] au fost tratați cu EMBLAVEO®), și din studiul clinic randomizat la 15 adulți (dintre care 12 pacienți au fost tratați cu EMBLAVEO®) cu infecții grave datorate microorganismelor aerobe Gram-negative producătoare de metalo-β-lactamază (MBL).
Aztreonam are o activitate limitată sau nu are nicio activitate împotriva majorității Acinetobacter spp., microorganismelor Gram-pozitive și anaerobe. Trebuie utilizate medicamente suplimentare atunci când se cunoaște sau se suspectează că aceste microorganisme patogene contribuie la procesul infecțios. Spectrul inhibitor al avibactamului include multe dintre enzimele care inactivează aztreonamul, inclusiv β-lactamazele clasa Ambler A și β-lactamazele clasa Ambler C. Avibactam nu inhibă enzimele din clasa B (metalo-β-lactamaze) și nu este capabil să inhibe multe dintre enzimele din clasa D. Aztreonam este în general stabil la hidrolizarea prin enzimele din clasa B.
Au fost raportate cazuri de diaree asociată cu Clostridioides (C.) difficile (DACD) și colită
pseudomembranoasă cu aztreonam și pot varia în severitate de la formele ușoare până la cele care pun viața în pericol. Acest diagnostic trebuie avut în vedere la pacienții care prezintă diaree în timpul sau ulterior administrării de EMBLAVEO®. Trebuie avută în vedere întreruperea tratamentului cu EMBLAVEO® și administrarea unui tratament specific pentru C. difficile. Nu trebuie administrate medicamente care inhibă peristaltismul.
Utilizarea EMBLAVEO® poate duce la o creștere exagerată a microorganismelor nesusceptibile, ceea ce poate necesita întreruperea tratamentului sau alte măsuri corespunzătoare.
La pacienții cărora li se administrează aztreonam a fost raportată prelungirea timpului de protrombină. Trebuie realizată o monitorizare corespunzătoare atunci când sunt prescrise
concomitent anticoagulante orale și pot fi necesare ajustări ale dozelor acestora pentru a menține nivelul dorit de anticoagulare.
În timpul tratamentului cu aztreonam poate apărea rezultat pozitiv la testul Coombs direct sau indirect (test antiglobulinic direct sau indirect).
La pacienții cu insuficiență renală, se recomandă monitorizarea atentă în timpul tratamentului cu EMBLAVEO®. Aztreonam și avibactam sunt predominant eliminate prin rinichi, prin urmare doza trebuie redusă în funcție de gradul de insuficiență renală. La pacienții cu insuficiență renală au existat câteva raportări de sechele neurologice cu aztreonam (de exemplu, encefalopatie, confuzie, epilepsie, stare de conștiență alterată, tulburări de mișcare), în asociere cu supradozajul de beta-lactamice.
Tratamentul concomitent cu medicamente nefrotoxice (de exemplu, aminoglicozide) poate afecta negativ funcția renală. ClCr trebuie monitorizat la pacienții cu funcție renală afectată și doza de EMBLAVEO® trebuie ajustată corespunzător.
Au fost observate creșteri ale enzimelor hepatice cu EMBLAVEO®. La pacienții cu
insuficiență hepatică, se recomandă monitorizarea atentă în timpul tratamentului cu EMBLAVEO®.
Acest medicament conține aproximativ 44,6 mg sodiu per flacon, echivalent pentru 2,2% din aportul zilnic maxim recomandat (AZR) de Organizația Mondială a Sănătății de 2 g de sodiu pentru un adult.
EMBLAVEO® poate fi diluat cu soluții care conțin sodiu și acest fapt trebuie avut în vedere în legătură cu cantitatea totală de sodiu din toate sursele, care va fi administrată pacientului.
Enzimele citocromului P450
Aztreonam nu este metabolizat de enzimele citocromului P450.Explorați datele referitoare la eficacitatea EMBLAVEO®
Informați-vă cu privire la dozele și modul de administrare pentru EMBLAVEO®
Reacțiile adverse trebuie raportate. Formularul de raportare și alte informații pot fi găsite la https://adr.anm.ro/
Reacțiile adverse pot fi raportate și la adresa de e-mail: [email protected]
Autentificați-vă aici pentru a avea acces la materiale și resurse, precum și pentru a primi comunicări despre medicamentele și vaccinurile promovate de Pfizer!
Acest website este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății rezidenți în România.
Acest website vă este pus la dispoziție de Pfizer România SRL, Willbrook Platinum Business and Convention Center Şos. Bucureşti-Ploieşti 172-176, clădirea B, etaj 5, sector 1, 013686, Bucureşti, Tel: +40 21 207 28 00, Fax: +40 21 207 28 01
Toate drepturile rezervate